PUT KROZ UKRAJINU

Etnogeneza_Uvod
Katedra za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ostvaruje projekt, uvjetno nazvan Put kroz Ukrajinu, kojim predstavlja zemlju kroz regije – prevođenjem radova znanstvenika Ukrajine i drugih zemalja. Cilj projekta je prikazati određene regije kroz znanstvena istraživanja aktualna i za hrvatsku znanost, ponajprije u domeni etnogeneze, i dalje – kroz povijesna razdoblja, sve do suvremenosti. Prijevodi se ostvaruju u okviru diplomskoga studija ukrajinistike. Zamišljen put ostvaruju objavljeni zbornici u knjižnici Ucrainiana Croatica: Zakarpats’ka Ukrajina, Ukrajinski Karpati, Ukrajinska Galicija, Prikarpatska Galicija, Bukovina, Kamena svetišta ukrajinskih Karpata, Donbas, Krim, Ukrajinska grkokatolička crkva te govornom knjigom Ukrajina – glazbeno putovanje.
Cilj je monografije predočiti ukrajinsku regiju, zemljopisno najbližu Hrvatskoj: Zakarpatsku oblast. Knjiga se temelji na radovima znanstvenika iz Ukrajine i drugih zemalja koji s različitih aspekata rasvjetljavaju niz problema vezanih za kulturu i suvremenu društvenu problematiku regije. Pružen je uvid u određene povijesne epohe, posebice srednjega vijeka i modernoga doba. Predočena je recepcija ukrajinskoga prostora sa zapadnoga gledišta preko autentičnih naziva Rus’i, Rusyn, koji su se očuvali u zapadnim predjelima zemlje. Suvremenim etnološkim istraživanjima potvrđena je cjelovitost zapadnoukrajinskog etnikuma. Prikazane su težnje prema zajedništvu s maticom i otpor inozemnim posezanjima.

UKRAJINSKI KARPATI

Knjiga predstavlja nastavak projekta zamišljenoga kao put kroz Ukrajinu, odnosno njezine regije, prikazane znanstvenim radovima suvremenih ukrajinskih istraživača. Nakon knjige Zakarpats’ka Ukrajina: povijest – tradicija – identitet (2013.), ova nas knjiga vodi prema Karpatima s kojima su povezani etnički, povijesni, kulturni i drugi tokovi razvoja naroda Srednje i Jugoistočne Europe. Ukrajinski dio Karpata prikazan je s aspekata koji mogu biti zanimljivi hrvatskoj znanosti kao uvod u karpatiku ukrajinskoga sadržaja.
Процес наукового пізнання етнічної генези, етнічної та політичної історії українців в умовах іноземного панування був ускладнений. Знання про формування та історичний поступ українства науковці підлаштовували до потреб окупанта.

UKRAJINSKA GALICIJA

Knjiga je zamišljena kao kolektivna monografija koja prikazuje pojam ukrajinske Galicije. Pripremljena je na temelju radova prevedenih s ukrajinskoga, uz nekoliko tekstova s ruskoga jezika. Autori su istaknuti znanstvenici ili mladi istraživači, koji su stekli priznanje novim pristupom ličnostima i pojmovima koji su ranije prešućivani ili pristrano tumačeni. Tekstovi potječu iz različitih izvora, ponajprije istraživanja partnerskih ustanova, s kojima su sklopljeni ugovori o suradnji ili se ostvaruju zajednički projekti.

PRIKARPATSKA GALICIJA

Prykarpattje je ukrajinski naziv (Прикарпаття) za regiju u jugoistočnome dijelu Istočnih Karpata. Istočno predgorje Karpata seže od Češke i Poljske, kroz Ukrajinu do Rumunjske. Naziv se većim dijelom odnosi na prostor zapadne Ukrajine – uz IvanoFrankivs’ku oblast, zajedno sa susjednom Bukovinom. Kao povijesno-etnografski pojam povezuje se ponajprije s prostorom Ivano-Frankivs’ke oblasti, smještene ispod karpatskoga gorja, zatim djelomično s Ljvivs’kom oblasti na istoku i Černivec’kom na jugu zapadne Ukrajine1 . Prykarpattje je sastavni dio Galicije, koju na prostoru Ukrajine čine Ljvivs’ka, Ivano-Frankivs’ka i Ternopiljs’ka oblast.

BUKOVINA

Petnaesta knjiga edicije Ucrainiana Croatica prikazuje jugozapadnu regiju s povijesnim nazivom Bukovyna, koji se odnosi na rubna područja ukrajinskih i rumunjskih etničkih prostora. Smještena između srednjega dijela rijeke Dnjestar i glavnoga Karpatskog grebena, većinskim dijelom (sjeverna Bukovyna) pripada Ukrajini kao Černivec’ka oblast, a južni dio uz gradove Suceava i Botoşani – Rumunjskoj. Naziv se povezuje s osobinama okoliša: bukovim šumama koje su, kako se smatra, pokrivale velik dio teritorija.

KAMENA SVETIŠTA UKRAJINSKIH KARPATA

Rekonstrukcija poganskih vjerovanja drevnog stanovništva Ukrajine složena je znanstvena problematika čije je rješavanje otežano prožimanjem staroeuropskih i indoeuropskih regionalnih tradicija na čiju su se evoluciju odrazile i opće zakonitosti razvoja i religijske nasljedne mitsko-obredne značajke stepskog, šumsko-stepskog, predplaninskog i planinskog (karpatsko-dnjestarskog) prirodno-klimatskog područja.

UKRAJINA - GLAZBENO PUTOVANJE

Ukrajina – glazbeno putovanje

Govorna knjiga prikazuje Ukrajinu kroz povijest glazbe u različitim epohama te izražajima – od narodne tradicije, preko srednjovjekovlja, baroknoga doba i romantizma do modernizma s početka 20. stoljeća te od socrealizma i otpora dogmatizmu do suvremenih događaja. Prikazani su brojni glazbeni instrumenti, izvođači, sastavi, zborovi i solisti, uz veliki broj glazbenih citiranja.
Priredio Kšištof Wiernicki. S ukrajinskog preveo Josip Ralašić. Tekst čita Jevgenij Paščenko
Ukrajina - glazbeno putovanje
Uvod
Osnovna informacija – povijest, zemljopis, religija
Podrijetlo naziva Ukrajina
Ukratko: to je središnji dio zemlje Rusj
Kozaci i njihova povijest. Getjmanščyna
Bogdan Hmeljnyc'kyj – kozačka država
Procvat getjmanščyne. Ivan Mazepa. Poltavska bitka
Glazba u Sabornoj crkvi Svete Sofije u Kijevu
Mykola Dylec'kyj – Glazbena gramatika. Ukrajinski spjev
Kyjevo-Mogyljans'ka akademija i njezini predstavnici
Artemij Vedelj. Duhovni koncert
Oleksa Rozum – od Gluhiva do Beča. Beethoven i Ukrajina
Duma, kobza, kobzari
Od dume prema dumki
Kako je bandura postala simbol Ukrajine
Ukrajina podijeljena između Poljske i Rusije
Gluhiv. Dmytro Bortnjans'kyj i njegova talijanska škola
Glazbeni život u provinciji. Uvod u pučku glazbu
Vokalne tradicije Ukrajine
Čarolija ukrajinskih obrednih pjesama. Koljadke
Narodna instrumentalna glazba
Trojisti muzyky ili Tri glazbenika
Ukrajinski plesovi
Procvat glazbenog života u Ukrajini u 19. stoljeću
Klavirska glazba ukrajinskih skladatelja Tymofij Špakovs'
Adrian Danylevs'kyj, Josyp Vytvyc'kyj – rani romantizam
Operna kazališta Odesa, Kyjiv, Harkiv
Franz Xaver Mozart u Livivu
Mykola Lysenko
Mykola Lysenko i opera. Glazbeno-dramska škola Lysenka
Jakiv Stepovyj i Fedir Jakymenko
Solomija Krušeljnyc'ka – operna solistica svjetskoga glas
Opera Zaporožac za Dunavom – prva opera na ukrajinskom jeziku
Još Ukrajina nije umrla – povijest nacionalne himne
Ukrajinska Narodna Republika. Strilec'ke i ustaničke pjes
Praška škola ukrajinske glazbe – Mykola Kolessa
Nestor Nyžankivs'kyj
Vasylj Barvins'kyj
Stanislav Ljudkevyč
Modest Mencyns'kyj – herojski tenor
Mykola Leontovyč – Ščedryk
Razvoj ukrajinske simfonijske glazbe – Levko Revuc'kyj
Oleksandr Kozarenko – Ukrajinski Rekvijem – Gladomor
Glazba socrealizma
Borys Ljatošyns'kyj
Razdoblje Hruščovljeva zatopljenja – Valentyn Siljvestrov
Jevgen Stankovyč
Myroslav Skoryk
Viktor Kamins'kyj
Volodymyr Runčak
Glazbu skladaju žene. Alla Zagajkevyč – elektroakustička
Karmella Cepkolenko – operna skladateljica i organizatori
Bogdana Froljak
Oksana Gerasymenko
Glazba uličnih batjara iz Liviva
Iryna Jarosevyč poznata i kao Renata Bogdans'ka
Glazba Narančaste revolucije
Nova rock i pop-glazba u Ukrajini, festival Červona ruta
Oproštaj
Sadržaj govorne knjige Ukrajina – glazbeno putovanje.

DONBAS

U knjizi je prikazan istočni dio Ukrajine, ponajprije regija poznata kao Doneččyna ili Donbas. Riječ je o prijevodima znanstvenih analiza ukrajinskih i inozemnih istraživača na temu prošlosti i suvremenosti Donbasa. Rasvijetljen je povijesni aspekt te je prikazano naseljavanje jugoistočne regije ukrajinskim stanovništvom.
Suvremeni moskovski režim iskorištava Donbas ne bi li spriječio europsku orijentaciju Ukrajine, a započeta agresija u obliku hibridnoga rata ne samo da Donbas pretvara u regionalni problem, nego ga izdvaja i kao problem europske i svjetske sigurnosti. Knjiga je prvi pokušaj u Hrvatskoj da se stanje u regiji sagleda iz perspektive ukrajinske znanosti.

KRIM

Knjiga predstavlja sljedeći korak u projektu Put kroz Ukrajinu, ostvaren prevođenjem znanstvenih djela ukrajinskih autora. Poslije zapadne Ukrajine prikazana je južna regija – poluotok Krim. Dan je panoramski pregled osnovnih etapa povijesti, etničkog razvoja, političkih događaja u regiji. Prikaz je ostvaren prijevodom poglavlja iz knjige Povijest Krima u pitanjima i odgovorima, koju je objavio Institut za povijest Nacionalne akademije znanosti Ukrajine.
Za hrvatsku javnost Krim predstavlja niz zanimljivih činjenica – skitski tragovi ornamenta, sličnog hrvatskom grbu; mogući prototip pisma glagoljice, sve do suvremenih posezanja na teritorij neovisne Ukrajine.
Poluotok Krim je južna regija Ukrajine s kojom je povezana uskim prolazom Perekop. Imenovao se tijekom povijesti različito – prema stanovništvu koje se ondje kao u kaleidoskopu neprekidno mijenjalo…

UKRAJINSKA GRKOKATOLIČKA CRKVA

Ukrajinska grkokatolička crkva jedna je od kršćanskih crkava Ukrajine; nastala je 1596. godine u složenim okolnostima unutarnjih i vanjskih odnosa zemlje. Uz zajedništvo s Rimskom Stolicom, Crkva je očuvala tradiciju koja seže od primitka kršćanstva 988. godine, nastavljajući bogoslovsku, liturgijsku i kanoničku identičnost Ukrajinske crkve. Povijest UGKC-a popraćena je polemikom u crkvenom životu, rascjepom na apologete i protivnike Unije te progonjenjem od strane ruskoga carizma i sovjetskoga režima.
Knjiga prikazuje povijesni razvoj UGKC-a u njegovim glavnim etapama te niz značajnih likova ukrajinskoga grkokatolicizma.

PUT KROZ UKRAJINU

Katedra za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ostvaruje projekt, uvjetno nazvan Put kroz Ukrajinu, kojim predstavlja zemlju kroz regije – prevođenjem radova znanstvenika Ukrajine i drugih zemalja. Cilj projekta je prikazati određene regije kroz znanstvena istraživanja aktualna i za hrvatsku znanost, ponajprije u domeni etnogeneze, i dalje – kroz povijesna razdoblja, sve do suvremenosti. Prijevodi se ostvaruju u okviru diplomskoga studija ukrajinistike. Zamišljen put ostvaruju objavljeni zbornici u knjižnici Ucrainiana Croatica: Zakarpats’ka Ukrajina, Ukrajinski Karpati, Ukrajinska Galicija, Prikarpatska Galicija, Bukovina, Kamena svetišta ukrajinskih Karpata, Donbas, Krim, Ukrajinska grkokatolička crkva te govornom knjigom Ukrajina – glazbeno putovanje.
Cilj je monografije predočiti ukrajinsku regiju, zemljopisno najbližu Hrvatskoj: Zakarpatsku oblast. Knjiga se temelji na radovima znanstvenika iz Ukrajine i drugih zemalja koji s različitih aspekata rasvjetljavaju niz problema vezanih za kulturu i suvremenu društvenu problematiku regije. Pružen je uvid u određene povijesne epohe, posebice srednjega vijeka i modernoga doba. Predočena je recepcija ukrajinskoga prostora sa zapadnoga gledišta preko autentičnih naziva Rus’i, Rusyn, koji su se očuvali u zapadnim predjelima zemlje. Suvremenim etnološkim istraživanjima potvrđena je cjelovitost zapadnoukrajinskog etnikuma. Prikazane su težnje prema zajedništvu s maticom i otpor inozemnim posezanjima.

UKRAJINSKI KARPATI

Knjiga predstavlja nastavak projekta zamišljenoga kao put kroz Ukrajinu, odnosno njezine regije, prikazane znanstvenim radovima suvremenih ukrajinskih istraživača. Nakon knjige Zakarpats’ka Ukrajina: povijest – tradicija – identitet (2013.), ova nas knjiga vodi prema Karpatima s kojima su povezani etnički, povijesni, kulturni i drugi tokovi razvoja naroda Srednje i Jugoistočne Europe. Ukrajinski dio Karpata prikazan je s aspekata koji mogu biti zanimljivi hrvatskoj znanosti kao uvod u karpatiku ukrajinskoga sadržaja.
Процес наукового пізнання етнічної генези, етнічної та політичної історії українців в умовах іноземного панування був ускладнений. Знання про формування та історичний поступ українства науковці підлаштовували до потреб окупанта.

UKRAJINSKA GALICIJA

Knjiga je zamišljena kao kolektivna monografija koja prikazuje pojam ukrajinske Galicije. Pripremljena je na temelju radova prevedenih s ukrajinskoga, uz nekoliko tekstova s ruskoga jezika. Autori su istaknuti znanstvenici ili mladi istraživači, koji su stekli priznanje novim pristupom ličnostima i pojmovima koji su ranije prešućivani ili pristrano tumačeni. Tekstovi potječu iz različitih izvora, ponajprije istraživanja partnerskih ustanova, s kojima su sklopljeni ugovori o suradnji ili se ostvaruju zajednički projekti.

PRIKARPATSKA GALICIJA

Prykarpattje je ukrajinski naziv (Прикарпаття) za regiju u jugoistočnome dijelu Istočnih Karpata. Istočno predgorje Karpata seže od Češke i Poljske, kroz Ukrajinu do Rumunjske. Naziv se većim dijelom odnosi na prostor zapadne Ukrajine – uz IvanoFrankivs’ku oblast, zajedno sa susjednom Bukovinom. Kao povijesno-etnografski pojam povezuje se ponajprije s prostorom Ivano-Frankivs’ke oblasti, smještene ispod karpatskoga gorja, zatim djelomično s Ljvivs’kom oblasti na istoku i Černivec’kom na jugu zapadne Ukrajine1 . Prykarpattje je sastavni dio Galicije, koju na prostoru Ukrajine čine Ljvivs’ka, Ivano-Frankivs’ka i Ternopiljs’ka oblast.

BUKOVINA

Petnaesta knjiga edicije Ucrainiana Croatica prikazuje jugozapadnu regiju s povijesnim nazivom Bukovyna, koji se odnosi na rubna područja ukrajinskih i rumunjskih etničkih prostora. Smještena između srednjega dijela rijeke Dnjestar i glavnoga Karpatskog grebena, većinskim dijelom (sjeverna Bukovyna) pripada Ukrajini kao Černivec’ka oblast, a južni dio uz gradove Suceava i Botoşani – Rumunjskoj. Naziv se povezuje s osobinama okoliša: bukovim šumama koje su, kako se smatra, pokrivale velik dio teritorija.

KAMENA SVETIŠTA UKRAJINSKIH KARPATA

Rekonstrukcija poganskih vjerovanja drevnog stanovništva Ukrajine složena je znanstvena problematika čije je rješavanje otežano prožimanjem staroeuropskih i indoeuropskih regionalnih tradicija na čiju su se evoluciju odrazile i opće zakonitosti razvoja i religijske nasljedne mitsko-obredne značajke stepskog, šumsko-stepskog, predplaninskog i planinskog (karpatsko-dnjestarskog) prirodno-klimatskog područja.

UKRAJINA - GLAZBENO PUTOVANJE

Ukrajina – glazbeno putovanje

Govorna knjiga prikazuje Ukrajinu kroz povijest glazbe u različitim epohama te izražajima – od narodne tradicije, preko srednjovjekovlja, baroknoga doba i romantizma do modernizma s početka 20. stoljeća te od socrealizma i otpora dogmatizmu do suvremenih događaja. Prikazani su brojni glazbeni instrumenti, izvođači, sastavi, zborovi i solisti, uz veliki broj glazbenih citiranja.
Priredio Kšištof Wiernicki. S ukrajinskog preveo Josip Ralašić. Tekst čita Jevgenij Paščenko
Uvod
Osnovna informacija – povijest, zemljopis, religija
Podrijetlo naziva Ukrajina
Ukratko: to je središnji dio zemlje Rusj
Kozaci i njihova povijest. Getjmanščyna
Bogdan Hmeljnyc'kyj – kozačka država
Procvat getjmanščyne. Ivan Mazepa. Poltavska bitka
Glazba u Sabornoj crkvi Svete Sofije u Kijevu
Mykola Dylec'kyj – Glazbena gramatika. Ukrajinski spjev
Kyjevo-Mogyljans'ka akademija i njezini predstavnici
Artemij Vedelj. Duhovni koncert
Oleksa Rozum – od Gluhiva do Beča. Beethoven i Ukrajina
Duma, kobza, kobzari
Od dume prema dumki
Kako je bandura postala simbol Ukrajine
Ukrajina podijeljena između Poljske i Rusije
Gluhiv. Dmytro Bortnjans'kyj i njegova talijanska škola
Glazbeni život u provinciji. Uvod u pučku glazbu
Vokalne tradicije Ukrajine
Čarolija ukrajinskih obrednih pjesama. Koljadke
Narodna instrumentalna glazba
Trojisti muzyky ili Tri glazbenika
Ukrajinski plesovi
Procvat glazbenog života u Ukrajini u 19. stoljeću
Klavirska glazba ukrajinskih skladatelja Tymofij Špakovs'
Adrian Danylevs'kyj, Josyp Vytvyc'kyj – rani romantizam
Operna kazališta Odesa, Kyjiv, Harkiv
Franz Xaver Mozart u Livivu
Mykola Lysenko
Mykola Lysenko i opera. Glazbeno-dramska škola Lysenka
Jakiv Stepovyj i Fedir Jakymenko
Solomija Krušeljnyc'ka – operna solistica svjetskoga glas
Opera Zaporožac za Dunavom – prva opera na ukrajinskom jeziku
Još Ukrajina nije umrla – povijest nacionalne himne
Ukrajinska Narodna Republika. Strilec'ke i ustaničke pjes
Praška škola ukrajinske glazbe – Mykola Kolessa
Nestor Nyžankivs'kyj
Vasylj Barvins'kyj
Stanislav Ljudkevyč
Modest Mencyns'kyj – herojski tenor
ykola Leontovyč – Ščedryk
Razvoj ukrajinske simfonijske glazbe – Levko Revuc'kyj
Oleksandr Kozarenko – Ukrajinski Rekvijem – Gladomor
Glazba socrealizma
Borys Ljatošyns'kyj
Razdoblje Hruščovljeva zatopljenja – Valentyn Siljvestrov
Jevgen Stankovyč
Myroslav Skoryk
Viktor Kamins'kyj
Volodymyr Runčak
lazbu skladaju žene. Alla Zagajkevyč – elektroakustička
Karmella Cepkolenko – operna skladateljica i organizatori
Bogdana Froljak
Oksana Gerasymenko
Glazba uličnih batjara iz Liviva
Iryna Jarosevyč poznata i kao Renata Bogdans'ka
Glazba Narančaste revolucije
Nova rock i pop-glazba u Ukrajini, festival Červona ruta
Oproštaj
Sadržaj govorne knjige Ukrajina – glazbeno putovanje.

DONBAS

U knjizi je prikazan istočni dio Ukrajine, ponajprije regija poznata kao Doneččyna ili Donbas. Riječ je o prijevodima znanstvenih analiza ukrajinskih i inozemnih istraživača na temu prošlosti i suvremenosti Donbasa. Rasvijetljen je povijesni aspekt te je prikazano naseljavanje jugoistočne regije ukrajinskim stanovništvom.
Suvremeni moskovski režim iskorištava Donbas ne bi li spriječio europsku orijentaciju Ukrajine, a započeta agresija u obliku hibridnoga rata ne samo da Donbas pretvara u regionalni problem, nego ga izdvaja i kao problem europske i svjetske sigurnosti. Knjiga je prvi pokušaj u Hrvatskoj da se stanje u regiji sagleda iz perspektive ukrajinske znanosti.

KRIM

Knjiga predstavlja sljedeći korak u projektu Put kroz Ukrajinu, ostvaren prevođenjem znanstvenih djela ukrajinskih autora. Poslije zapadne Ukrajine prikazana je južna regija – poluotok Krim. Dan je panoramski pregled osnovnih etapa povijesti, etničkog razvoja, političkih događaja u regiji. Prikaz je ostvaren prijevodom poglavlja iz knjige Povijest Krima u pitanjima i odgovorima, koju je objavio Institut za povijest Nacionalne akademije znanosti Ukrajine.
Za hrvatsku javnost Krim predstavlja niz zanimljivih činjenica – skitski tragovi ornamenta, sličnog hrvatskom grbu; mogući prototip pisma glagoljice, sve do suvremenih posezanja na teritorij neovisne Ukrajine.
Poluotok Krim je južna regija Ukrajine s kojom je povezana uskim prolazom Perekop. Imenovao se tijekom povijesti različito – prema stanovništvu koje se ondje kao u kaleidoskopu neprekidno mijenjalo…

UKRAJINSKA GRKOKATOLIČKA CRKVA

Ukrajinska grkokatolička crkva jedna je od kršćanskih crkava Ukrajine; nastala je 1596. godine u složenim okolnostima unutarnjih i vanjskih odnosa zemlje. Uz zajedništvo s Rimskom Stolicom, Crkva je očuvala tradiciju koja seže od primitka kršćanstva 988. godine, nastavljajući bogoslovsku, liturgijsku i kanoničku identičnost Ukrajinske crkve. Povijest UGKC-a popraćena je polemikom u crkvenom životu, rascjepom na apologete i protivnike Unije te progonjenjem od strane ruskoga carizma i sovjetskoga režima.
Knjiga prikazuje povijesni razvoj UGKC-a u njegovim glavnim etapama te niz značajnih likova ukrajinskoga grkokatolicizma.